Beynimiz çalışmayı hiçbir zaman bırakmıyor, dolayısıyla sürekli düşünüyor ve hissediyoruz. Duygularımız, hayatımızın her anında bizimledir. Bir günde belki binlerce farklı hisse bürünüyoruz. Bazıları tanıdık gelse de onları adlandıramıyoruz, bazıları ise çok yabancı geliyor.
Gelin bakalım bu adını bilmediğimiz duygular nelermiş?
1.Yu-Yi
Geçmişimizi düşünüp anılarımızı canlandırdığımızda, geriye dönme isteği hissederiz. Yu-Yi hissi, hatırladığımız anılarda hissettiğimiz duyguları aynı yoğunlukta yaşama isteğidir.
2. Ruckkehrunruhe
Maalesef tatillerimiz sonsuza dek sürmüyor. Tatil dönüşü arabanın arka camına başımızı yasladığımızda hissettiğimiz o burukluk, gerçek hayata dönüşün verdiği sıkıntı, Ruckkehrunruhe olarak adlandırılıyor.
3. Kenopsia
Bazen kalabalıklar içinde kendimizi yalnız hissederiz. Hele ki ailemizden uzakta bir şehirde okuyorsak bu bazen dayanılmaz hale gelebilir. Terk edilmişlik hissi bizi çokça yıpratır. Şehrin kalabalığı içinde terk edilmiş, sessiz ve ürkütücü bir hava varmış gibi hissetme durumudur.
4. Ellipsism
Hepimiz gelecekte ne olacağını merak ederiz. Hem insanlık için hem kendimiz için. Gelecek için heyecanlansak da kaygı daha üst seviyede olur çoğu zaman. Ellipsism, gelecekte ne olacağını bilmiyor olmanın verdiği hüzün olarak tanımlanıyor.
5. Catoptric Rristesse
Çoğu zaman insanlar hakkımızda ne der diye davranışlarımızı belli kalıplara sokmaya çalışırız, çok merak ederiz bizim hakkımızda ne düşündüklerini-her ne kadar bir önemi olmasa da-. Catoptric Rristesse, insanların bizimle ilgili ne düşündüklerini bilmemenin verdiği hüzün ve belirsizlik durumudur.
6. Chrysalism
Yağmur yağarken pencerenin önünde kitap okumayı hepimiz çok severiz. Yağmur yağarken evde olmanın verdiği haz, Chrysalism olarak adlandırılıyor.
7. Liberosis
Bir zamanlar bizim için hayati önem taşıyan durumlar, zamanla eski önemini yitirebiliyor. Bu duyguya Liberosis adı verilmiş.
8. Mauerbauertraurigkeit
Hepimizin hayatında geçiş dönemleri olur. Böyle zamanlarda her şeyden uzaklaşma, kimseyi görmeme isteği çok güçlü bir şekilde bastırır. En yakınımızdakileri bile görmek istemeyiz bazen. Bu yalnızlaşma isteğine Mauerbauertraurigkeit deniyor. Yalnızlığı ifade etmek için gereğinden uzun bir kelime gibi!
9. Exulansis
Bizim için önemli olan olayları karşı tarafa aktardığımızda beklediğimiz tepkiyi alamayabiliriz. Bizim için anlam ifade eden şeyler, karşı taraf için etmeyebilir. Böyle durumlarda anlatma hevesimiz kaçar. Bu hisse Exulansis adı verilmiş.
10. Sonder
Bu hissi yaşamayan yoktur. Kalabalık bir ortamda bir anlığına başımızı kaldırdığımızda şöyle düşünürüz: “Herkesin benim kadar karmaşık hayatı var!”
11. Dysania
Sabah uykusunu sevmeyen var mı aramızda? Sıcak yatağı bırakıp işe ya da okula gitme zorunluluğu birçoğumuza eziyet gibi gelir. Evet bunun da bir adı var: Dysania!
12. Altschmerz
Bazı sorunlar, olaylar veya durumlar uzunca bir süre beynimizde takılı kalabiliyor. Bu sıkıntıların vermiş olduğu bezginlik hissine Altschmerz deniyor.
13. Jouska
Kendi içimizde gerçekleştirdiğimiz ancak “iç ses” olarak adlandıramayacağımız diyaloğa verilen isimdir. Gerçekleşmesini istediğimiz veya sonuca ulaştıramadığımız konuşmaları beynimizde gerçekleştirme hissidir.