Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) mezunlarını okullardaki ''rehber öğretmen'' olarak tanırız. Peki sadece bundan mı ibaret yoksa farklı çalışma alanları mevcut mu? Ya da bir psikolojik danışman hangi özelliklere sahip olmalı ki işini en iyi şekilde yapabilsin? Tüm bu soruların yanı sıra 4 yıllık üniversite deneyimini merak ettiğini biliyoruz elbette. Bu yüzden eğitim sürecin boyunca göreceğin başlıca dersleri de senin için yazdık. Bak bakalım lisans derslerinden kaçı ilgini çekecek. Keyifli okumalar!
PDR Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?
PDR, bireylerin kendilerini kişisel, sosyal, akademik ve kariyer gibi alanlarda geliştirebilmelerine katkı sağlayan bir meslektir. PDR mezunları toplumda bilinenin aksine, ruh sağlığı bozuk hastaları tedavi etmezler ve teşhis koymazlar. Hatta ilaç da yazmazlar. Daha çok mevcut problemleri iyileştirmek üzerine bir çalışma gerçekleştirirler. PDR bölümü TM puan türünde yer alır ve üniversitelerin Eğitim Fakültesinde eğitim verirler. 4 yıllık bir eğitim süreci vardır. Üniversiteden ''Psikolojik Danışman'' unvanıyla mezun olurlar.
Psikolojik Danışmanlığın Alt Alanları Nelerdir?
Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı
Okul Psikolojik Danışmanlığı
Kariyer Psikolojik Danışmanlığı
Aile ve Çift Psikolojik Danışmanlığı
Rehabilitasyon Psikolojik Danışmanlığı
Bağımlılık Psikolojik Danışmanlığı
Bir Psikolojik Danışmanın Sahip Olması Gereken Özellikler
1) İyi Bir Dinleyici Olmak
Bir psikolojik danışmanın en temel görevi dinlemektir. Fakat bu dinleme görevi sadece duymaktan ibaret değildir. Dinlemek; anlamak, anladığını yorumlayabilmek, dinlediğini gerek vücut diliyle gerek sözel ifadeler ile karşı tarafa geçirebilmeyi içerir.
2) Sabır ve Koşulsuz Kabul
Dinlerken danışanın anlatım biçimine saygı duymalı ve sabırsız davranmamalıdır. Aynı zamanda en önemli kısımlardan biri de koşulsuz kabul. Bir psikolojik danışman gelen danışanını dini, dili, ırkı, rengi, tercihleri ne olursa olsun önyargısız bir şekilde dinleyebilmeli. Bu yüzden bir psikolojik danışman önyargısız ve farklılıklara açık biri olmalı.
3) Alt Yazıyı Okuyabilme
Psikolojik danışman, gelen danışanın ne söylediğini duyduğu kadar, o cümleleri söylerken aslında neler söylemek istediğini de anlayabilmeli. Danışanın cümleye döktüklerinin haricinde söylemeye çalışıp da söyleyemediklerini görebilmeye alt yazı okuma denir. Fakat endişelenmeyin! Çünkü bu lisans döneminde geliştirebileceğiniz bir özellik olacak. Edindiğiniz bilgiler ile geliştirebileceğiniz bir yetenek!
4) İyi Bir Gözlemci Olmak
Danışanlar her zaman bize her şeyi açık açık anlatmazlar. Hatta çoğu zaman kaçarlar. Bu durumda gözlemleyen bir yapınız olması işinizi epey kolaylaştıracaktır.
Pdr Lisans Dersleri
Üniversitelerin genelinde ilk iki yıl Eğitim Fakültesi dersleri ağırlıklı olur. Okullarda rehber öğretmen olarak çalıştığınızda işinize yarayacak dersler. Kalan iki yılda ise daha çok alan dersleri ağırlıktadır. Bunlardan bazıları:
Fizyolojik Psikoloji
Psikolojik Danışma Kuramları
Davranış Bozuklukları
Sosyal Psikoloji
Grupla Psikolojik Danışma
Psikolojik Testler
Kişilik Kuramları
PDR Çalışma Alanları
Devlet okullarında ve özel okullarda
Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde
Anaokulu, kreş ve dershanelerde
Aile ve çocuk mahkemelerinde
Sağlık ve gençlik bakanlığında
Özel eğitim ve araştırma merkezlerinde
Şirketlerin insan kaynakları bölümünde çalışabilirler.
Sevgili HÜHB okuru, pdr ya da bir başka bölüm. Hiç farketmez. Biz bölümleri yazıyoruz ki gitmek istediğin bölümü iyice öğren. İlgini çeken en ufak bölümü bile araştır. Araştır ki bölümlerin senin gözündeki artılarını, eksilerini görebil. Hayallerin, ilgilerin ve yeteneklerin doğrultusunda en iyi kararı vereceğinden şüphemiz yok!