Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi ‘nde okumak mı? İşte herkesin dilinden düşmeyen, mezun olduktan sonra birçok iş imkanını aynı anda sağlayan ve neredeyse tüm eşit ağırlık öğrencilerinin hayallerini süsleyen hukuk fakültesini Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Rümeysa Şen’den dinledik! Aklında cevabını bekleyen onlarca soru olduğunu biliyoruz! İşte sana onlara cevap bulman için bir fırsat. Bölümünü bir de onu okuyandan dinlemeye ne dersin?
1-İlk senende mi bu okulu kazandın? Hatırlıyorsan ya da söylemek istersen YGS/LYS sıralamanı öğrenebilir miyiz?
Evet ilk senemde kazandım, YGS-5 sıralamam 26bin ,LYS/TM-3 sıralamam da 13 bin gelmişti.
2-Seçtiğin bölüm senin hayalin miydi? Bu bölümü seçmende herhangi bir aile/çevre baskısı var mıydı?
Hiçbir çevre baskısı yoktu, hatta ben fen lisesi öğrencisiydim. Yani 4 yıl boyunca sayısal okudum ama hayalim bu yönde olduğu için eşit ağırlık çalışıp eşit ağırlıktan sınava girdim, ailem ve öğretmenlerim her zaman destekçim oldular.
3-Bu mesleği bitirdikten sonra ne yapmayı hedefliyorsun?
Hukukta iş imkanı bayağı çok; avukat, hakim, savcı olabiliyorsun. Kamu Hukuku alanında uzmanlaşabiliyorsun, kaymakam, noter veya akademisyen olabiliyorsun. Benim çocukluk hayalim kaymakam olmak o yüzden ben bu yönde ilerlemek istiyorum.
4-Senin bölümün için onlarca üniversite varken neden okuduğun okulu seçtin?
Çünkü tek isteğim İstanbul’da hukuk okumaktı. Devlet üniversitelerini kazanamadım, ben de bir vakıf üniversitesi olan Kültür Üniversitesinde tam burslu olarak okumayı tercih ettim.
5-Yurtta mı kalıyorsun, okulun ulaşımı nasıl?
Kyk yurdunda kalıyorum, okula ulaşımım metrobüsle oluyor. Lisedeyken bir saatlik servis çilesinden sonra okuluma varabiliyordum. Şimdi 20 dakikada gitmek benim için çok rahat oluyor.
6-Okulunda bölümünle ilgili yeterli eğitim/seminer mevcut mu? Sence sosyal olarak yeterli bir yerde mi okuyorsun?
Okulumu tanımadan başladım aslında, sıralamam tutuyordu yazmıştım. Fakat okula başladıktan sonra hocalarının ne kadar kaliteli olduğunu, herkesin memnun olduğunu gördüm ve hissettim de. Okulun Hukuk Kulübü üyesiyim. Hukuk seminerleri dönemde 3-4 kez olurken okulda neredeyse her gün seminerler, atölyeler ve kurslar oluyor. Sosyal olarak benim açımdan gayet yeterli hatta bazen yetişemiyorum bile 🙂
7-Okuduğun bölümün ya da okulun zorlukları neler? Üst sınıflarda yaşayacakların hakkında bir bilgin var mı?
Bence evet, çünkü okula başladıktan sonra atölyelere katılma fırsatı buldum, pek çok değerli hukukçuyla tanıştım ve çok fazla seminere katıldım. Okulun devamlı gezi, eğlence ve özellikle sosyal sorumluluk adına da pek çok etkinliği oluyor ben de katılmaya çalışıyorum.
8-Eğitimcilerin ilgi düzeyi nasıl? Zorlayan mı yoksa öğreten/yardımcı olan kişiler mi?
Aslında hocadan hocaya değişiyor bu. Bizim çalışmamız açısından bizi en zoruna alıştırmaya çalışıyorlar evet ama dersler konusunda daima yardımcı da oluyor çoğu.
9-Okulunun yurtdışı imkanlarıyla ilgili bildiğin birkaç şey varsa bizimle paylaşır mısın?
Çok hakim değilim ama Erasmus ve dil okulu seçenekleri olduğunu biliyorum.
10-Okulun, bölümün için sana yeteri düzeyde çalışma/staj imkanı sunuyor mu? Yoksa okul bittikten sonra her şey size mi kalıyor?
Yani şuan çok ayrıntılı bilmiyorum, diğer bölümlerde staj konusunda yardımcılar fakat bizim bölümde staj işi biraz bize kalıyor gibi.
11-İyi ve duyulmuş bir üniversiteyi ilk hedef olarak alıp ilk tercihin olmayacak bir bölüme gitmek mi? Yoksa aslında hayalin olan bölüm için daha sıradan bir üniversite seçmek mi?
Tabii ki hayalim olan bir bölüme gitmek. Ben çok iyi bir üniversitede psikoloji okusaydım mutsuz olurdum çünkü istemediğim bir işi yapmak zorunda kalırdım. Fakat bilinmeyen bir üniversitede dahi hukuk okuyarak kendimi okulla değil dışarıdan aldığım eğitimle geliştirir, hayalim olan mesleğe sahip olurdum.
12-Okulun ve bölümün hakkında sınava hazırlanan öğrencilere birkaç tavsiye verebilir misin?
Açıkçası bence eşit ağırlıktan hazırlanan arkadaşlar matematiği küçümsemeyin, yapabildiğiniz konulara çalışın az da olsa. Edebiyat ve coğrafyayı matematik ile desteklemediğiniz sürece çok iyi bir sıralama pek mümkün olmuyor, bunun yanında hukuk 150 bin sıralama barajına sahip. Yani özel okul dahi olsa bu sıralamaya girmeniz gerekiyor