Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencileri tüm gün spor mu yapıyor zannediyorsun? Tüm doğru bildiğin yanlış tabuları yıkabilmek adına Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencisi Sebahattin Cavga senin için anlattı! Kaç tane teorik, kaç tane pratik dersleri var? Bölüm ne kadar zor ve mezun olduğunda neler yapabilirsin? Hepsinin cevabı için yazıyı biraz kaydırman yeterli!
1-İlk senende mi bu okulu kazandın? Hatırlıyorsan ya da söylemek istersen YGS/LYS sıralamanı öğrenebilir miyiz?
İlk senede kazandım; YGS sıralamam 200 bin, LYS sıralamam 105 bindi.
2-Seçtiğin bölüm senin hayalin miydi? Bu bölümü seçmende herhangi bir aile/çevre baskısı var mıydı?
Seçtiğim bölüm hayalimdi ama bu bölümü seçmeyebilirdim. Çünkü ailem mühendis olmamı istiyordu fakat bir hocamın üzerimdeki hayalimin peşinden gitmem konusundaki desteği ile bu bölümü yazdım ve kazandım
3-Bu mesleği bitirdikten sonra ne yapmayı hedefliyorsun?
Önceliğim öğretmen olmak, gelecek nesilleri bilinçli bir şekilde her açıdan yetiştirmek, onlara örnek biri olmak istiyorum ve aynı zamanda antrenörlük yapmak istiyorum. Sonraki senelerde bir spor salonu açarak içerisinde çocuklara yönelik jimnastik, yetişkinlere yönelik pilates, step, aerobik dersleri vermek istiyorum.
4-Senin bölümün için onlarca üniversite varken neden okuduğun okulu seçtin?
Okuduğum okul özel sektörde iş yapacak olma hedefime yönelik olarak isim yapmış, Türkiye’nin bu konuda en prestijli okulu. Ben de okul hayatım boyunca özel sektörde çalışıp kendimi geliştireceğim için Marmara Üniversitesini yazdım.
5-Yurtta mı kalıyorsun, okulun ulaşımı nasıl?
Yurtta kalıyorum ancak okula ulaşımın uzak olduğundan dolayı biraz sıkıntı yaşıyorum.
6-Okulunda bölümünle ilgili yeterli eğitim/seminer mevcut mu? Sence sosyal olarak yeterli bir yerde mi okuyorsun?
Evet özellikle belli dönemlerde gelişimimiz ve farkındalığımızın artması için yeteri kadar seminer mevcut. Tabiki de yeterli buluyorum, daha fazla vakit ayırabilseydim okulumun sunduğu diğer aktivitelere ve organizasyonlara da katılmak isterdim.
7-Okuduğun bölümün ya da okulun zorlukları neler? Üst sınıflarda yaşayacakların hakkında bir bilgin var mı?
Çoğu insan burada sürekli spor yapıyoruz zannediyor ama bu çok yanlış bir düşünce. Çünkü bizim de psikoloji, gelişim, eğitim, alan, seçmeli olarak aldığımız birçok teorik dersimiz var. Uygulama derslerinin de teorik kısımları mevcut ama asıl anatomi, fizyoloji gibi alanlar çoğu sporcuyu zorluyor. Ben alışık olduğumdan ve anadolu lisesi mezunu olduğumdan pek zorlanmadım ama üst sınıflarda da bu tip dersler var gelecek arkadaşlara önerim hazırlıklı olsunlar.
8-Eğitimcilerin ilgi düzeyi nasıl? Zorlayan mı yoksa öğreten/yardımcı olan kişiler mi?
Çoğu öğreten ve yardımcı olan tipten hocalar fakat bazıları ise statüsünden dolayı daha mesafeliler malesef. Ama hocaların eğitim düzeyleri çok iyi diğer hiçbir okulda bu kadar profesör yok.
9-Okulunun yurtdışı imkanlarıyla ilgili bildiğin birkaç şey varsa bizimle paylaşır mısın?
O konu hakkında pek bir bilgim yok ama work and travel yapan arkadaşlarım var, Erasmus için de başvurdular ve kazandılar fakat yeterli bütçe çıkmayabiliyor sanırım pek bilmiyorum.
10-Okulun, bölümün için sana yeteri düzeyde çalışma/staj imkanı sunuyor mu? Yoksa okul bittikten sonra her şey size mi kalıyor?
Yeterli staj ve çalışma imkanı var, hali hazırda bulunduğum okulun jimnastik kulübünde 2 yıldır çalışıyorum bu sayede önümde birçok kapı da açıldı.
11-İyi ve duyulmuş bir üniversiteyi ilk hedef olarak alıp ilk tercihin olmayacak bir bölüme gitmek mi? Yoksa aslında hayalin olan bölüm için daha sıradan bir üniversite seçmek mi?
İlki bana yanlış geliyor, sen hayalini gerçekleştirmek istiyorsan yani yapmak istediğin mesleği seviyorsan sıradan bir üniversiteye gitsen bile kendin çalışarak, donanımını artırarak, kendini çok üst konumlara getirebilirsin. Her şey senin elinde, sadece buna inanman ve bu yolda çalışman gerekir.
12-Okulun ve bölümün hakkında sınava hazırlanan öğrencilere birkaç tavsiye verebilir misin?
Öncelikle eğer puanın düşük geldiği için bu bölümü okumak istiyorsan yapma çünkü mezun olduktan sonra beden eğitimi derslerinde “Al çocuğum topu, 1 saat oynayın yeter” kafasındaki bu dersi yanlış tanıtanlardan olma. Gerçekten gelecek nesillere örnek olmak, onları güzel, iyi, doğru, mutlu bir şekilde yetiştirmek ve onlara iyi örnek olup onları iyi yerlere getirmek için uğraşacaksan buyur gel, bu bölümü sonuna kadar hakediyorsun demektir!
Yani tavsiyem eğer gerçekten iyi şeyler başarmak istiyorsan, hem maddi hem de manevi olarak kendini geliştirip insanlara örnek olabileceksen, cesursan kendine güvenin tamsa kapımız sana sonuna kadar açık!