Kırklareli’ye daha önceden yolunuz düştü mü? Ya da Kırklareli hakkında daha önce bir şeyler okuma fırsatınız oldu mu? Eğer olmadıysa bir rehber niteliğindeki bu yazıda Kırklareli’de okumak, Kırklareli Üniversitesi’nde öğrenim görmek, Kırklareli’yi tanımak ve şehre adapte olabilmek için sadece orada yaşayan insandan öğrenebileceğiniz detayları seninle paylaştık. Umarız Kırklareli tercihi senin için de en iyisi olmuş olur. İşte Kırklareli’nde okumak ve Kırklareli’nde öğrenci olmak hakkında her şey!
1) Kırklareli nerede? Hangi bölgede kalıyor?
Tercih yaparken ya da şehri tanımak için araştırma yaparken yaşayabileceğiniz sıkıntılardan biri de “Kırklareli mi yoksa Kırıkkale mi?” olacak. Konuya açıklık getirmek adına Kırklareli Batı Trakya diye adlandırılan Edirne, Tekirdağ ve Çorlu’ya komşu, uzak kıyıları da Karadeniz’de bulunan bir ildir. İstanbul-Kırklareli arası 2.5 saatte çok rahat gidilebiliyor. Dolayısıyla büyük illere ulaşımı rahat bir il. Aynı zamanda Çorlu Havalimanı’na da yakın bir mesafede bulunuyor.
2) Kırklareli’de şehir için ulaşım nasıl?
Kırklareli’nin en büyük avantajlarından biri küçük bir şehir olması. Küçük bir şehir demek arabaya ihtiyacınız olmadan rahat bir şekilde bakkala, markete, terminale ve hastaneye gidebilmek anlamına da geliyor. Tek sorun büyük Kırklareli Üniversite kampüsünün biraz şehir dışında kalması. Onu da rahatlıkla tek vesayet ile 10-15 dakika içinde, trafik sıkışıklık derdi olmadan çözebiliyorsunuz.
3) Kırklareli’nde yaşam pahalı mı?
Kırklareli kelimenin tam anlamıyla bir memur şehri. En büyük avantajı arabaya sahip olmadan bile uçtan uca 30 dakikada gidebilmeniz. Çevresinde nüfus olarak yoğun bir şekilde köylülerin bulunduğu Kırklareli’nde organik yumurta, doğal besin ve gıda türlerine ucuz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ulaşım ücretinin olmadığı ve sürekli bir spor niteliğinde yürüdüğünüz bir şehirde yaşamın pahalı olmasından söz etmek çok güç. Kiraların ve pansiyonların makul fiyatlarda olması da bunu sağlar nitelikte.
4) Kırklareli’nde Gezilecek Yerler
Şöyle bir çıkıp İstasyon Caddesi’nde (ki buraya Al Beni Gör Beni caddesi de denir) aşağı doğru yürümeye başladığınızda şehirdeki cafe ve yoğunlukla öğrencilerin bulunduğu mekanların burada olduğunu görebilirsiniz. İstasyon Caddesi’nden hafif aşağı indiğinizde sizi bir Gar binası karşılar. Bu gar binası arkasında “İstasyon Altı” adında geniş bir çimenliğe çıkarsınız. Burada genelde Kakava Festivali adındaki festival düzenlenir. Hafif yukarılara doğru yürürseniz Yayla Parkı’nın hemen yanındaki Atatürk Evi’ni görebilirsiniz. Aynı zamanda yoğun bir tarihi alan olan Yayla Parkı çevresinde gezerken bol bol fotoğraf çekineceğinizin garantisini verebilirim. Şehrin göbeğinde Vilayet Meydanı adını verdiğimiz meydandan hafif yukarı çıkarak şehrin içine doğru yürüyebilirsiniz.
5) Kırklareli’nin İnsanları
Kırklareli ve genel olarak Trakya’da yaşayan herkes başta gözünüzün içine bakıyor gibi gelebilir. Bunun nedeni Kırklareli gibi küçük şehirlerde genel olarak herkes birbirini tanır, tanımadıkları birileni gördüklerinde de bir şekilde tanışmaya çalışırlar. Sabah komşunuza, simit aldığınız Agam Börekçi’deki insanlara, gazete aldığınız Miço’ya, alışveriş yaptığınız marketteki insanlara bir “Günaydın, iyi akşamlar, nasılsınız?” demeyi unutmayın. Orada yaşayan biri olarak baktığımda iletişime kapalı olan insanlardan çekindiklerini açıkça söyleyebilirim. Bu arada şehire ilk girdiğinizde “Nabıyon bea?” söylemlerini duyacağınızın garantisini verebilirim. İmkanınız varsa kahvelerde oturup yerelde yaşayan insanlarla tanışın. Farklı hikayeleri olan ve ilerideki işinizde sizi hiç ummadığınız insanlarla tanıştırabilecek insanları keşfetmeye çalışın.
6) Kırklareli’nde Üniversite Ortamı
Kırklareli kendini sürekli geliştiren, yenileyen ve üstüne sürekli koyan bir şehir.2007 yılında Avrupa’nın en eski tarım yerleşim yerlerinden biri olan Kırklareli ilinde kurulan Kırklareli Üniversitesi, Türkiye’nin genç ve gelişmekte olan üniversiteleri arasında. 8 fakülte, 3 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulunda 17.000’den fazla öğrenciyi hazırlayan üniversite dinamik akademik kadrosu ve hızlı gelişimi ile dikkat çekiyor. Balkan üniversiteleri ile işbirliği içinde olan Kırklareli Üniversitesi, öğrencilere akademik deneyim kazandırmanın yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif alanlarda da kendilerini geliştirmelerini sağlayacak olanaklar sunuyor. Üniversite 2013 yılı itibari ile eğitim öğretime geçen ve eksikleri hızla tamamlanan Avrupa’nın beşinci büyük kampüsüne sahip olma özelliği gösteriyor. Türkiye’de var olan 18 Turizm Fakültesinden birini bünyesinde bulundurma ayrıcalığına sahip üniversite çeşitli firmalarla yapılan anlaşmalar sayesinde belirli programlardan mezun öğrencilerine iş imkânı da sağlıyor.