Hey, süper-üniversiteli! Bu soruları yanıtlarken senden rica ettiğimiz birkaç şey var.. Lütfen bize yardımcı olur musun? Aksi takdirde yanıtlarını geçersiz saymak zorunda kalabiliriz, ki bu çok korkunç! Bugün aşağıdaki soruları yanıtlayarak, hangi üniversitenin hangi bölümünü seçmek isteyen kafası bir hayli karışık olan öğrenci dostlarımıza büyük bir iyilik yapacaksın, onların adına teşekkür ederiz! Çünkü sen gönüllü bir süper-üniversitelisin :)
Sorulara kısa ve “evet-hayır”lı yanıtlar vermek, gönüllü olmaya hiç yakışır mı? Biraz daha açıklayıcı olman ve soruları birden fazla cümle kullanarak açıklaman, inan harika olacak! Kimse kırılmasın, küfürlü ve uygunsuz cümleler kullanmadan yanıtlayalım ki üniversitemizin canı yanmasın. Kibarlığı biz büyüklerimizden böyle öğrendik, değil mi? Ve lütfen yanıtlayamadığın soruları boş bırakma, eksi (-) koy. Sistematik bir kargaşa yaşanmasını hiç istemeyiz! Kurallar sadece bu kadar, şimdi soruları yanıtlamaya geçebilir ya da hangiuniversitehangibolum.com ‘un amacını ve ne yapacağını öğrenmek için okumaya devam edebilirsin: Amacımız, birkaç sene önce kafası aynı konu hakkında allak bullak olmuş “SEN” gibi olan üniversite adayı olan öğrencilerin; kendine en uygun üniversite ve bölümü bulmasını sağlayabilmek. Bu yüzden bir web sitesi kurarak, siz gönüllü süper-üniversiteliler’den aldığımız röportajları orada binlerce aday öğrenci ile paylaşıyoruz. Çünkü hiç bir tanıtım filmi, üniversitesini öğrencisinden daha iyi tanıyamaz değil mi? :) Ardından bu öğrenciler, senin röportajında bulamadığı aklına takılan diğer soruları, bu röportajın altına yorum olarak sorabilir. Senin bu yorumlara yanıt vermen seni süpersüper-üniversiteli yapacak, keşke hepsini yanıtlayabilsen! (Eğer sürekli aynı sorular sorulursa boş bırakabilirsin) Ola ki bu gönüllülüğünü sürdüremeyeceğini, rahatsız olduğunu söylersen senin gönderini durdurarak soru alımlarını iptal edeceğiz. Tüm bu kural ve soruların instagram hesabımız @hangiuniversitehangibolum 'de ve web sitemiz hangiuniversitehangibolum.com'da da paylaşılacağını söylemek isteriz. Unutma süper-üniversiteli, bu iş gönüllülük esaslı ve yardım odaklı, iyi ki varsın! (Röportajının yayınlanması biraz zaman alabilir, herkesinkini sırayla yayınlamaya çalışıyoruz)
Röportaj vermeden önce örnek röportajımızı incelemeni rica ediyoruz.
Elif Aleyna Duman
@elifdiyebiriningunlugu
Bahçeşehir Üniversitesi - Sosyoloji
Hayır, ikinci senemde ApplyBAU bursu ile tam burslu olarak kazandım.
Aslında tam olarak hayalimdi diyemem. Çünkü evet, etrafımda büyük bir aile baskısı vardı ve onların istediği meslekler dışında bir bölüm düşünmem imkansızdı. Sonraları bir hesap açtım ve topluma dair şeylerle ilgilendiğimi, onları harekete geçirip sonuçlarını izlemekten zevk aldığımı farkettim. Meslekle tanışmam aslında tamamen tesadüftü, ama kendim isteyerek yeteneklerim doğrultusunda seçtiğim için sonradan hayalim oldu :)
Sosyoloji bölümünü okuduğunuzda, yüksek lisansınızla birlikte sosyolog ünvanına sahip oluyorsunuz. Şirketlerde ar-ge çalışmaları, reklam ajanslarının araştırma birimleri ve aklınıza gelebilecek "içinde toplum olan" her meslekte bulunabilirsiniz, mühendislik gibi bölümler hariç tabi:) o yüzden sosyoloji size bir meslek vermez, bir bilim dalı öğretir ve her şeyden önce bakış açısı kazandırır. Bu yüzden şirketlerin proje araştırmaları, sosyal hareketleri, reklam planlamaları sürekli sosyologlara uygun bir bakış açısıyla gelişir. Ama bana soracak olursanız hayır, şu an bir hedefim ne yazık ki yok :)
Aslında okulu tanımam uzuuun yıllara dayanıyor ama öncelikli tercihim tabii ki ApplyBAU'nun bana sağladığı bu burs imkanı ve sosyolojiyi bana tanıtmış olması. Aynı zamanda merkezi oluşu, sosyalliği ve global anlamda kampüs bakımından da geniş çaplı bir alana yayılıyor olması da avantajdı. Tabii dilinin ingilizce olması da artık çok önemli bir detay, tüm bunlar okulu seçmek için gereken bir kaç nedenden biri.
Hayır yurtta kalmıyorum, evde bir ev arkadaşımla kalıyorum. Şişli civarında kaldığım için Beşiktaş kampüsüne otobüsle ulaşımım çok kolay 20 dk, hayatım 30M'de geçiyor. Ama çoğu yerden zaten ulaşımı kolay, metrobuse binerseniz zincirlikuyu, karşıda ise kadıköy ulaşabileceğiniz en merkezi yerler.
Açıkcası bölümle ilgili seminer hiç görmedim, ama bu benim ilgisizliğimden de olabilir birazcık suçluyum bölümüm konusunda. Ama genel olarak insan psikolojisi ve topluma dayandırabileceğiniz bir çok etkinlik yapılıyor, sertifikalı eğitimlere de katılmaya çalışıyorum.
Evet kesinlikle çok sosyal bir okul ama keşfetmek isteyene. Mesela iletişim fakültesi acayip işler yapıyor, Galata kampüsü fazlasıyla hareketli. Ama okulun genel kulüp faaliyetlerine bakacak olursak, 1-2 kulüp dışında hiçbir şey yapan yok, hatta o etkinlikleri de bir kulüp yapınca diğerleri paylaşıp desteklediğinden birden fazla kulübe girmek çok saçma oluyor. Bunu bu yıl deneyimledim, seneye maksimum 2 kulüp!
Kesinlikle insanların bakış açısı bu bölümü en çok zorlayan şey: "Okul bitince ne olacan sen?" bu soruya her ne kadar yanıt vermekten nefret etsek de, kesin bir cevabı olmadığından biraz gerdiğini söyleyebilirim, seçecek olanlar kesinlikle kulaklarını kapatmaya alışsın. Okulun ise en büyük zorluğu dilinin ingilizce olması ve sınavlara da ingilizce yanıtlar vermek zorunda oluşunuz, muaaazzam rahat bir ingilizceniz varsa büyük ihtimal okulda derece bile yaparsınız. Üst sınıflarda yaşayacağım şeyleri pek bilmiyorum ama sürekli bir "tez" muhabbetleri dönüyor, epey korkuyorum ama daha yolumuz çok var bakalım..
Gayet iyi, ilgililer. Bir şey sormak istediğimde geri çeviren hiç görmedim, maillere de hızlı dönüyorlar. Zaten siz saygısızlık yapmadığınız sürece kimsenin sizinle kötü olacağını asla düşünmüyorum ben. Genel olarak yardımcı oluyorlar, tek zorlandığım konu 5 üniteden toplam 5 soru soruluyor olması sınavlarda, onun dışında bir sıkıntı yok...
Açıkcası bu konu hakkında söyleyebileceğim en doğru şey: o kadar çok şey var ki hiç birine tam olarak hakim değilim! demek olur. Çünkü gerçekten bir çok, Dünyanın bir çok yerinde kampüsü olan bir üniversite ve detaylı bilgiyi en rahat okulu arayarak öğrenebileceğinizi düşünüyorum ben.
CO-OP okulun baş tacı. Şuan 1. sınıfta olmama rağmen bile öğrenci mailimde CO-OP dan gelmiş onlarca mail var, şirketlerle sık sık stajyer alımları mailleri atılıyor bize. Genel olarak şartlarında 3 ve 4. sınıflar yazıyor ama kimisine bu yaşta bile katılabiliyoruz. Tabii okul sonrası da bu staj yaptığın yerlerde kalma ihitmalin çok yüksek. Okul seni mezun olunca hop diye bir yere tabii ki çalışmaya başlatamıyor ama staj imkanı=çalışma geleceğin demek zaten. Olay biraz sizde bitiyor yani.
İyi bir üniversiteden ziyade, imkanları olan bir şehirde sizin istek ve hayallerinize en yakın olacak bölümü seçmeniz diyebilirim. Ben eğer avukat, doktor, mühendis vs gibi öğrenilmesi şart kurallı meslekler seçmeyecekseniz, ne bölümün ne de üniversitenin hayatınızdaki birinci öncelik olduğuna inanıyorum. İlk önceliğiniz yapmak istediğiniz, okumaktan zevk aldığınız ve öğrendiğinizde hayatınıza katabileceğiniz meslekleri araştırabilmek olsun. Ama illahaki bölüm-üni sorgusuysa eğer, önce şehir sonra üni sonra da bölüm derim ben.
Sınav konusunda tek demem gereken şey biriktirmemeniz, çünkü biriken her şey içinden çıkılamaz bir dağ demek oluyor ki bu sınav senesinin korkulu rüyası bence. Üstte de dediğim gibi, en önemli şey "ne yapmak, ne olmak" istediğini bilmekten geçiyor bence. Bir de tabii ki şehir. Delicesine kendini geliştirmek isteyen bir insanın, istediği bölüm çok net değilse, sırf etrafındaki insanlar mühendis ol dedi diye Anadolu'daki az imkanlı bir şehire okumaya gitmesini mantıklı bulmuyorum. O yüzden ne istediğini bilmek çok önemli, hayallerinizin peşinden gidin ve asla yorulmadan sadece onlara odaklanarak koşun: dünyayı değiştirebileceğinize inanın!
Canlı destek şuanda online değil, bilgilerini bırak üniversiten sana ulaşsın
Sorun üniversiteye başarılı bir şekilde ulaştırıldı. En kısa zamanda dönüş yapılacak.