Kredi ve Yurtlar Kurumunda Kalmak

Üniversiteyi hallettikten sonra şehir dışında okuyacakların aklına gelen ilk soru; yurt mu, apart mı, ev mi? Saati, parası, yemesi, içmesi… Nasıl olur diye, kafanda deli soruların döndüğünün farkındayım. E akrabaların komşularının da evi var tabii. Aklında Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında kalmak varsa, aklındaki soruları gidermek için buradayız. E ben de 6 yıldır devlet yurdunda kalan biri olarak olaya el atmayı kendime hak gördüm.

1) Yemekler ve yemekhane

Sıcacık anne yemeğinden yemekhaneye… Yemekhanede yemekler çok fazla kişiye yapıldığı için hiçbir zaman istediğin gibi olmuyor. Sabah saat 6’da kahvaltı başlıyor ve öğleden sonra 1’de bitiyor. Bu süreçte devletin size sağladığı 4 liralık yemek hakkınız var. Aldıklarınıza göre üzerine para verebiliyorsunuz. Akşam yemeklerinde ise size verilen 8,5 liralık bir hak var. Bu parayla sebze yemeği, çorba, pilav ya da makarna almak mümkün. Fakat et yemeklerini 6-7 lira aralığında olduğu için genellikler ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Bu yemeklerin gramı ve fiyatlandırması belli bir standartta, tüm yurtlar için geçerli. Fakat öğrenciler genellikle yemeklerin az koyulmasından yakınıyorlar, diyet yapmaya birebir.
Günlük yaklaşık 7-8 çeşit yemek çıkıyor, arasından sizin de yemek isteyeceğiniz bir yemek illa ki çıkıyor. Fakat bir süre sonra o 7-8 çeşit aynı yemekler olunca sıkılabiliyorsunuz. Tabii burada da ortalıkta dolaşan dönerci numaraları devreye giriyor. Yurda dışarıdan sipariş vermek yasak değil, sadece bazı yurtlarda olası zehirlenmelerde bilgi için not alınıyor.

2) Arkadaş ortamı

Hangi üniversiteden ararsanız var! Yurtlarda tüm üniversite ve bölümlerden öğrenciler var, bu durum da size çok fazla şey katıyor. Okulu bitirdikten sonra ev arkadaşı olan da iş kuran da olabilir oda arkadaşınız. Çok fazla ortak alan kullanımı olduğu için de çevrenizde birçok kişiyle etkileşim halinde oluyorsunuz. Arkadaşınızın arkadaşı derken 4 yılda birçok kişiyi tanıyabilirsiniz. Size benden ufak bir tavsiye, çok yakın arkadaşınızla aynı odada kalmamaya çalışın. Böyle durumlar genellikle arkadaşlığı zedeleyebilir. Çünkü karşınıza yeni çıkan ve hiç tanımadığınız bir insana şüphesiz daha saygılı yaklaşıyorsunuz. Hem hiç tanımadığınız oda arkadaşınız bakarsınız düğününüzde halay başı olur!

3) Giriş çıkış saatleri

Hele de İstanbul’da okuyorsan, arkadaşlarına saat 9’da elveda de… Yurtların giriş saati en geç 11, yaz döneminde nöbetçi yurtlar ise 12. Tabii ki daha geç saatlerde de yurda giriş yapabilirsiniz fakat bu durumda yurttan atılmaya kadar giden belli cezalar var. Bizim duyduğumuz kadarıyla erkek yurtlarında güvenlik görevlileri genellikle geç kalanları fazla bildirmiyorlarmış, tartışmaya fazlasıyla açık bir konu.
Arkadaşlarınız konserlere, tiyatrolara giderken eğer kalacak bir yeriniz yoksa bu fırsatları değerlendiremiyorsunuz. Yurdunuz eğer vakit geçirdiğiniz bir yerde ya da ulaşımı kolay değilse sosyal hayatınız geride kalabiliyor. Ama yurtlar genellikle metro, tramvay, metrobüs gibi ulaşımın kolay sağlanabileceği yerlere yapılıyor. Yine de ayrılırken en büyük bahaneniz bu olacak!

4) Sosyal İmkanları

Yurtlar devlet ve yarı özel olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Oda sayısı ve sosyal imkanlar da yurdun kapasitesine göre değişiyor. Yarı özel yurtlarda odalarda kişi sayısı 1-4 şeklinde değişirken, normal yurtlarda 6-8 arasında değişebiliyor. Yarı özel yurtların yatakları genellikle bazalı, normal yurtlar da ranzalı oluyor. Bazı yurtların kendine ait spor salonu, voleybol sahası, kuaför gibi mekanları olabiliyor. Bir kadın olarak alt katımda kuaförün olması benim için büyük bir avantaj. Yıpratılmadığı ve kullanılabilir durumda olduğu sürece spor salonu gibi mekanlar da kullanılıyor.
Şehir içinde gerçekleşen etkinlikler yanında; yurt içinde tiyatro, diksiyon, keman ve benzeri kurslar yapılabiliyor. Saatleriniz uygun olduğu sürece kurslar kendinizi geliştirmek adına çok önemli ve ücretsiz.

4 yıl lise yurdunda kaldım, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda 2. Yılımı tamamladım. Kalan hayatımın da en azından 3 yılını muhtemelen KYK yurdunda geçireceğim. Olabildiğince tarafsız yaklaşarak sizi bilgilendirmek istedim. Umarım sizin için faydalı olabilmişizdir. Yurtların fiziksel alanları hakkında detaylı bilgiye Yurt Müdürlükleri adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top