Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih bölümünde okumak ve o tarihi solumak her sanatla ilgilenen gencin hayallerinden biridir. Tarih bölümünde okumak iş imkanları konusunda kısıtlı bir olanak sağlasa da, özellikle arşivleri karıştırmayı seven ve araştırmacı ruha sahip herkes çok rahat bir şekilde doktora ve yüksek lisans yaparak iyi yerlere gelebilir.
İşte Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih bölümünde okumak konusunda olumlu ve olumsuz yönleriyle her şey!
1-İlk senende mi bu okulu kazandın? Hatırlıyorsan ya da söylemek istersen YGS/LYS sıralamanı öğrenebilir miyiz?
Bölümü 2. senemde kazandım. İlk sene sınava girdiğimde 90 bin civarı bir sıralama yapmıştım, ikinci senemde 59 bin gibi bir sıralama yaptım. İlk sene Kocaeli Üniversitesi gelmişti fakat tercih listesine yazmadım, iyi ki de yazmamışım diyorum çünkü çok daha iyi bir okulu kazandım ve en önemlisi mutluyum.
2-Seçtiğin bölüm senin hayalin miydi? Bu bölümü seçmende herhangi bir aile/çevre baskısı var mıydı?
Hayır, aile baskısı kesinlikle olmadı. Tarih bölümü aşağı yukarı 15 yaşımdan beri hayalim olan bir bölümdü.
3-Bu mesleği bitirdikten sonra ne yapmayı hedefliyorsun?
Herkesin bildiği üzere Tarih bölümü iş imkanları kısıtlı bir bölüm. Öncelikle devlet arşivlerinde, özel veya devlet okullarında tarih öğretmeni olarak veya yüksek lisans dilerseniz üzerine de doktora yaparak tarih bölümünde bir yerlere gelebilirsiniz. Fakat belirtmem gerekir ki tarih öğretmeni olmak için geliyorsanız iş bulma olasılığınız çok kısıtlı çünkü çok fazla mezun var. KPSS’de yüksek dahi alsanız dahi atanmanız zor olacaktır. Yüksek lisans hayaliniz var ise gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz, iyi bir lisans ortalamanız, iyi bir ALES puanınız ve iyi bir dil puanınız (YDS-TOEFL) var ise kolaylıkla yüksek lisans yapabilirsiniz.
4-Senin bölümün için onlarca üniversite varken neden okuduğun okulu seçtin?
Ben okulumun iyi bir üniversite olduğunu düşünüyorum, hocalarımızın biz öğrencilere yaklaşımı gerçekten çok güzel. Hepsi alanında birinci sınıf eğitimciler ve sorduğumuz her soruya büyük bir özveriyle cevap alıyoruz. Üniversitenin benim bulunduğum Fen-Edebiyat Fakültesi Şişli Bomonti mevkiinde bulunuyor, küçük bir kampüs, adeta dershane havasında ve beton yığını aslında yeşil alan yok gibi. Eğer üniversitenin kampüs havasında olmasını istiyorsanız Mimar Sinan’ı seçerken dikkat etmelisiniz. Yemekhanesi ise kullanışlı yemekler 1,50 TL gibi küçük bir rakam. Yemekleri de gerçekten lezzetli. Kantin fiyatları ise normal, ortalama bir fiyat, neredeyse bakkalla aynı diyebiliriz. Kampüsün asansörleri hayli kötü ve bakımsızdı fakat 1 hafta önce yapıldı ve gayet güzel ve kullanışlı oldu. Bu özellikler dışında pek de ekstra bir özelliği yok ortalama bir üniversite.
5-Yurtta mı kalıyorsun, okulun ulaşımı nasıl?
Yurtta kalmıyorum, evim İstanbul’da olduğu için otobüs ile okula ulaşımımı sağlıyorum.
6-Okulunda bölümünle ilgili yeterli eğitim/seminer mevcut mu? Sence sosyal olarak yeterli bir yerde mi okuyorsun?
Bölümümüzde “Tarih Konuşuyor” adı altında ülkemizde önemli yer edinmiş tarihçilerimiz kampüsümüze gelip bölümümüzde konferans veriyor fakat konferanslar düzensiz maalesef her ay olması gerekirken 3 ayda bir ya da 2 ayda bir yapılabiliyor. Okuduğum üniversite sosyal olarak tabi ki yeterli değil kulüp temsilcileri kantinin de bulunduğu katta pazar esnafı gibi sadece bekliyorlar ve proje de maalesef yok.
7-Okuduğun bölümün ya da okulun zorlukları neler? Üst sınıflarda yaşayacakların hakkında bir bilgin var mı?
Öncelikle Osmanlıca büyük sorun oluşturuyor. Osmanlıcayı sevmeyen veya yapamayan ama tarih bölümünü okumayı düşünen var ise Osmanlıcayı okul başlamadan halletmesi gerekli ama yapmak istemeyen veya ben yapamam diyen var ise bu bölümü okumamasını tavsiye ederim. Çünkü Osmanlıca olmadan kesinlikle 4 yıllık lisans bitirme şansınız yok çok fazla zayıf gelecektir keza hangi dal olursa olsun yüksek lisans yapma şansınız da yok maalesef ve çok fazla kitap okumanız gerekli, kitap okumayı sevmeyen kişinin tarih bölümü okuması zor olacaktır diğer etken ise ezber ve öğrenme, hafıza yeteneğiniz yüksek ise kesinlikle tarih bölümünde çok başarılı olursunuz.
8-Eğitimcilerin ilgi düzeyi nasıl? Zorlayan mı yoksa öğreten/yardımcı olan kişiler mi?
Hocalarımız genelde ilgililer fakat aralarında davranışları pek iyi olmayan 1-2 hocada ne yazık ki var.
9-Okulunun yurtdışı imkanlarıyla ilgili bildiğin birkaç şey varsa bizimle paylaşır mısın?
Okulun Fransa, Bulgaristan, İtalya, Polonya gibi ülkelere Erasmus imkanı var tabi ki dil sınavı geçildiği takdirde.
10-Okulun, bölümün için sana yeteri düzeyde çalışma/staj imkanı sunuyor mu? Yoksa okul bittikten sonra her şey size mi kalıyor?
Okulumuzun staj programı yok.
11-İyi ve duyulmuş bir üniversiteyi ilk hedef olarak alıp ilk tercihin olmayacak bir bölüme gitmek mi? Yoksa aslında hayalin olan bölüm için daha sıradan bir üniversite seçmek mi?
Bana kalırsa iyi ve duyulmuş bir üniversiteyi seçmek daha mantıklı olacaktır çünkü iş bulma ve iş bulduktan sonra maaş imkanları iyi olacaktır. Ülkemizin şartlarında daha diye düşünüyorum.
12-Okulun ve bölümün hakkında sınava hazırlanan öğrencilere birkaç tavsiye verebilir misin?
Şunu söylemeliyim üniversiteyi kazanmadan önce bizlere çok yanlış anlatılıyor. Üniversiteye geçtiğimizde istediğimiz kitabı okuyup istediğimiz filmi rahatça izleyebileceğimizi söylüyorlar fakat öyle değil. Malesef TYT-YKS için YGS ve LYS’ye çalıştığınızdan çok daha fazla çalışacaksınız. Üniversitenin özgür olduğu ve üniversitelerde bilim üretildiği malesef doğru değil, üniversitede kesinlikle kötü arkadaşlar edinmeyin, her zaman düzenli not tutun ve çalışkan arkadaşlarınız olsun. Hocalarınızla aranızı iyi tutun ve ters düşmemeye özen gösterin, derslerle ilgili olduğunuzu hocanıza gösterin.