Pedagoji Okumak

   Bir Pedagoji öğrencisi olarak bana en çok sorulan sorulara örnek olarak şunları verebilirim; “O ne ki?” “İyi bir şeydir herhalde?” “Hee biliyorum çocuk psikoloğu!” “Çocuk psikoloğu mu olacaksın sen, bizim çocuğa da bir baksana psikolojisi nasılmış?” vs… Peki gerçekten nedir bu pedagoji? Çocuk psikoloğu muymuş gerçekten pedagoglar? Bir incelemek lazım.

1) Pedagojinin Anlamı Nedir?

   Pedagoji kelimesinin kökeni Yunancadan gelme olup, çocuk ve yönetmek kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Türkçe anlamı ise eğitim bilimidir. Yani pedagoglar çocuk psikoloğu değil, eğitimcilerdir! Eğitim biliminin içine çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin de eğitimi dahildir. Buradan da anlaşıldığı üzere biz sadece çocuklarla değil, yetişkinlerle de ilgileniyoruz. En çok da ailelerle. Psikoloji bu bölümün içinde sadece bir dal olarak yer alıyor. İsterseniz psikoloji yerine sosyolojiyi de seçebiliyorsunuz. Fakat buna rağmen psikolojiyle karşılaşmamanız söz konusu değil tabii ki. Pedagoji kelimesini duyduğunuzda aklınıza belki sadece psikoloji veya eğitim gelse de, bu bölüm içerisinde bir çok alan barındırıyor. Mesela hukuk, medya, istatistik vb…

2) Pedagoji Bölümü Öğrencisi Öğrenim Hayatında Nelerle Karşılaşır?

   Öncelikle şunu söylemeliyim ki, birçok bölümde olduğu gibi bol bol okuyacaksınız. Bu bölümde ilk yapmanız gereken şey dünyaca ünlü pedagogları ve onların düşüncelerini tanımak olacaktır. Çünkü her yerde onlar karşınıza mutlaka çıkacak ve hemen hemen her ödevinizde onların ismini kullanmak durumunda kalacaksınız. Ödev demişken, sizi bol yazmalı, çok ödevli günlerin bekleyeceğini de söyleyebilirim. Bu bölümde yer almak istiyorsanız umarım yazmayı çok seviyorsunuzdur! Ezberin yeterince olduğunu söyleyebilirim, fakat onları uygulamaya döktüğünüzde aklınızda kalması yeterince kolaylaşıyor. Ve en önemlisi, bol bol gözlem yapabilecek; çocuk, genç ve yetişkinlerle sürekli iletişim halinde olabileceksiniz. Ödevlerinizde ise bu gözlemleriniz çok işe yarayacak!

3) Peki Bu Bölümü Türkiye’de Nasıl Okurum?

   Evet… Bana göre hüzünlü bir soru bu, cevabı da en az sorusu kadar hüzün içeriyor. Çünkü Türkiye’de lisans olarak pedagoji bölümü yok. 1982’ye kadar Türkiye’de hayat bulmuş bu bölüm, o yıldan sonra bir kanunun yürürlüğe girilmesi ile kaldırılmış ve bir daha koyulmamış. Ben bu bölümü yerinde okuyabilmek için Almanya’ya gelmeyi tercih ettim. Fakat Türkiye’de de Pedagog unvanı alabilmek mümkün. Öncelikle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde okumanız gerekiyor. Sonrasında ise Psikoloji ve Eğitim & Gelişim alanlarında yüksek lisans yaparak Pedagog unvanını kazanabilirsiniz. Ayıca bu alanlarda çok fazla eğitim ve seminerler var, bunlara katılabileceğiniz kadar katılmanızı şiddetle tavsiye ederim. Mesela oyun terapisi, klinik psikoloji gibi… Hepsi size tahmin ettiğinizden daha çok şey katacaktır, çünkü Pedagoji öğrenmekle bitmeyen, öğrendikçe keyif veren bir bölüm…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top